fbpx Skip to content

Címlapos interjú: dr. Szentes Péter

Szeretnénk, ha jobban megismernétek a magazinban megjelenő alkotókat, ezért a címlapos fotósainkkal készül egy-egy mini-interjú. A sorozat következő tagja dr. Szentes Péter.

Fotó: Czukor Zoltán

Hogyan ismerkedtél meg az analóg fotózással? Mit szeretsz benne?

Az analóg technika gyerekkoromban még a fénykorát élte, máig élénken él bennem nagyanyám intő szava, hogy „Ne pazarold, csak 36 kép!”, miután befűzte nekem a Fuji egyik konzumer filmjét a fix fókuszos műanyag point&shoot-ba. A fotózás iránti érdeklődésem azonban hamar eltűnt, ismételten 2020 végén lángolt fel. A Covid-járvány idején rám nehezedő terhek miatt muszáj volt keresnem egy olyan hobbit, mely megnyugtat, ténylegesen segít kikapcsolni. Apám Canon A-1 szettje, mellyel a 80-as években végigfotózta Amerikát, megadta a hiányzó lökést, hogy ismételten gépet ragadjak.

Az analóg fotózás a végeredményhez vezető hosszadalmasabb út, a türelem igénye, és a fix korlátok miatt tetszik.

Milyen géppel/gépekkel fotózol? Melyik a kedvenced?

Gyűjtőként rengeteg gépem van, megszámlálni sem tudom, hogy hány. Lenyűgöz a technika fejlődése, így az elmúlt 60 év fényképezőgép-történelmének számos képviselője otthonra lelt a vitrinemben. Mindegyik gépem működőképes, használni azonban egy Leica M4-P-t szoktam leggyakrabban.

Hogyan választod ki a témáidat?

Mivel számomra ez egy hobbi, sosincs konkrét témaválasztásom. Az utcán érzem jól magam, a véletlen pillanatok és frame-ek híve vagyok. Voltam már esküvőn is fotózni, és stúdióban is kipróbáltam már magam.

Van olyan alkotóművész, akinek a munkássága inspirál? Hogyan merítesz a stílusából ötletet?

Nincs konkrét alkotó, akit ki tudnék emelni. Rengeteg videót nézek, érdekelnek a különböző látásmódok, technikák. Sokat köszönhetek jelen magazin ötletgazdájának is.

Van valami, amit hozzáfűznél a magazinban megjelent sorozatodhoz?

Mivel a legtöbb képet nem előzte meg hosszas tervezés, nincs is igazán mit magyarázni rajtuk. Talán annyit fűznék hozzá, hogy menni kell, utazni és nem csak nézni, hanem látni.

Mondj magadról egy fotózással kapcsolatos érdekességet!

A hűtőmben már olyan sok film van, hogy Excel táblát kell róla vezetnem.


dr. Szentes Péter és 3 másik nagyszerű analóg fotós képeit megtaláljátok a 2023. januári magazinban:

23 | 01

Letöltés