fbpx Skip to content

Címlapos interjú: Elek Aladár

Szeretnénk, ha jobban megismernétek a magazinban megjelenő alkotókat, ezért a címlapos fotósainkkal készül egy-egy mini-interjú. A sorozat következő tagja Elek Aladár.

Fotó: Kis-Simon Péter

Hogyan ismerkedtél meg az analóg fotózással? Mit szeretsz benne?

Gimnázium utolsó évében kezembe akadt édesanyám régi Minolta XG2 fényképezőgépe, és megkértem egy osztálytársamat, aki akkoriban már komolyan fotózott, hogy tanítson meg használni. Egész délután mászkáltunk Sopron belvárosában, elmagyarázta mi a rekesz, a záridő, hogyan működik a napos16os; előhívattuk a filmet, majd két évig a gép felé sem néztem, csak digitális technikával futkostam mindenhova. Az analóg fotózásban végül az újfajta kihívás fogott meg, azóta is a folyamatos kísérletezés lehetősége, meg a folyamat ‘kétkezi’ mivolta miatt szeretem annyira.

Milyen géppel/gépekkel fotózol? Melyik a kedvenced?

Kisfilmre a fentebb említett Minolta XG2 mellett egy Nikon FM2n gépet használok főképp, mindemellett Smena 8M és Canon Prima Super 130 point and shoot kamerákat használok. Középformátumra egy Mamiya M645-öt szoktam elővenni, adapterezett Pentacon Six csatlakozású Zeiss objektívekkel. A 9×12 centiméteres nagyformátumú képeket egy Gomz Fotokor-1 alapdeszkás kamerával kezdtem el készíteni, bár a roppant egyedi karakterű eredeti Ortagoz 13.5cm f4.5 optikáját a zár és a rekesz javíthatatlan hibái miatt le kellett cseréljem egy Compur záras Carl Zeiss Tessar 13.5cm f4.5 objektívre. Az így elárvult Ortagoz beépítése egy kibelezett 9×12-es Ica gépbe folyamatban van, nagyformátumú vonalon tartalékként pedig egy Nagel 33 is akad. Kedvenc technikám nincsen, csak kedvenc nyersanyagaim néha – minden fényképezőgép más, egyaránt fontos feladatot lát el.

Hogyan választod ki a témáidat?

Legtöbbször csak szembejönnek s megtetszenek dolgok, nagyon ritkán tervezek előre. Szeretek az adott pillanatban kattintani, aztán leragadni, kidolgozni a témát, jobban eltűnődni rajta. Folyamatban van jelenleg két hosszabb projektem is, ezek eredeti inspirációja számomra is rejtély már.

Van olyan alkotóművész, akinek a munkássága inspirál? Hogyan merítesz a stílusából ötletet?

Rengeteg ember munkája hagyott bennem maradandó nyomot Kornisstól Stalteren át Joel Peter Witkinig, ám a legtöbb esetben nem az alkotó stílusa, inkább a munkáik mögötti gondolat az, ami le tud nyűgözni és saját anyagok készítésére késztet.

Van valami, amit hozzáfűznél a magazinban megjelent sorozatodhoz?

Menjetek el Magurába! Kiránduljatok!

Mondj magadról egy fotózással kapcsolatos érdekességet!

Lomtalanításokon gyűjtöm a kidobott filmtekercseket. Talán egyszer belőlük is összeáll valami anyag.


Elek Aladár és 5 másik nagyszerű analóg fotós képeit megtaláljátok a 2022. októberi magazinban:

22 | 10

Letöltés