fbpx Skip to content

Címlapos interjú: Papp Krisztián

Szeretnénk, ha jobban megismernétek a magazinban megjelenő alkotókat, ezért a címlapos fotósainkkal készül egy-egy mini-interjú. A sorozat ötödik tagja Papp Krisztián.

Papp Krisztián

Hogyan ismerkedtél meg az analóg fotózással? Mit szeretsz benne?

2018 körül ismerkedtem meg az analóg fotózással, ekkortájt vettem meg az első analóg gépemet, egy Canon AE-1 Programot f1.8-as 55-ös lencsével. Ebay-ről rendeltem Németországból, éppen Ausztriában dolgoztam közel a Német határhoz, így viszonylag gyorsan meg is jött. Ekkoriban még nem volt ekkora felhajtás az analóg fotózás körül, de volt egy fotós Youtube-on akit követtem, nagyon inspirált a videóival. Illetve régebben nagyon sokat Tumblr-öztem és rengeteg képet láttam, ami analóg technikával készült. Ekkor döntöttem el, hogy én is ilyen képeket fogok csinálni. Alapvetően azt szeretem benne, hogy limitálva vannak a lehetőségeim és tényleg megfontolandó, hogy mire érdemes exponálnom.

Amikor hónapok eltelnek és mondjuk rossz napokon vagyok túl, mindig tud egy kis boldogságot hozni az előhívatott, fél évvel ezelőtti filmem. Szinte teljesen elfeledkezek a képekről, amik rajta vannak – mindig kíváncsisággal tölt el a tekercsek tartalma. Amit ennél is jobban szeretek benne, hogy megtanított látni! Úgy igazán látni és nem csak nézni. Azóta meglátom az élet apró szépségeit, örömeit – ilyen terápiás jellegű a fotózás számomra. Sok mindenki elsétál egy olyan részlet mellett a hétköznapjaiban, ami nagyon szép; én úgy vagyok vele, hogy ezt meg kell örökítenem. Talán kicsit le kéne lassítani mindenkinek az életben és élvezni ezeket a dolgokat. Illetve azt is szeretem benne, hogy azóta viszonylag sok embert inspiráltam a környezetemből, hogy elkezdjen analóg fotózni. 

Milyen géppel/gépekkel fotózol? Melyik a kedvenced?

Az első gépem egy Canon AE-1 P volt, ezen kívül fotóztam Olympus XA-1-gyel, Olympus AF-10-zel és Nikon F50-el. Jelenleg azt mondanám, hogy a Nikon F50 áll közel a szívemhez, de nagyon csalogat a középformátum világa is.

Hogyan választod ki a témáidat?

Többnyire felmegyek Instagramra, meglátok valami jó sorozatot vagy kompozíciót és ezekből inspirálódok. A másik opció az, hogy megyek az utcán vagy túrázok valahova, meglátok valami jó helyszínt, majd visszamegyek lefotózni egyedül vagy modellel. Most rákaptam a tárgyfotózásra is, a közeljövőben valószínűleg ilyen tematikájú képek is lesznek az oldalamon.

Van olyan alkotóművész, akinek a munkássága inspirál? Hogyan merítesz a stílusából ötletet?

A már említett YouTube-on jelen lévő fotós aki elsősorban inspirál, őt Willem Verbeeck-nek hívják. Rajta kívül még nagyon szeretem Todd Hido, Henri Prestes, Sofi Mdivnishvili (tőle nyertem is egy printet), Andrea Dautelle, xafex, Olof Grind, Jean Pierrot, Kate Bellm, Vékony Alíz, Bányász Anna munkásságát. Úgy merítek ötletet, hogy folyamatosan nézem a képeiket és ezáltal inspirálódok.

Van valami, amit hozzáfűznél a magazinban megjelent sorozatodhoz?

Meglepően gyönyörű helyszín Novaj! Nem voltam még soha, csak átutazóban. Érdemes kinézni a mezőkre, tiszta olasz paradicsom magyar köntösben. 

Mondj magadról egy fotózással kapcsolatos érdekességet!

Komikusan remeg a kezem! A barátaim nem értik fotózás közben hogyan lehetséges, hogy ennek semmi látszata. Erre a kérdésre én sem tudom a választ. Talán az, hogy tényleg terápiás jellegű ez a hobbi.


Papp Krisztián és 5 másik nagyszerű analóg fotós képeit megtaláljátok a 2022. szeptemberi magazinban:

22 | 09

Letöltés