fbpx Skip to content

Lesz 2022-ben új filmes gép?

Ezt kérdeztem tőletek Insta sztoriban, és hitetlenek voltatok! Oké, elfogadom, hogy nincs sok esély rá. De azért reménykedni csak lehet, nem?

Azért van itt 41%, aki igennel szavazott. Testvéreim! Naívak vagyunk, reménytelenül romantikusak, vagy csak látunk valamit a számok és trendek mögött amit más nem? Én azt mondom, nézzük meg azért sorban a gyártókat.

Canon

Van pénz pénzre. Kicsit elkéstek a MILC piacon, de egy ekkora behemót bármikor önthet pénzt valamibe, ami nem térül meg soha. DSLR vonal marad náluk, esetleg egy filmes hátfal a jövőbeni 5000D-re?

Nikon

Az év legnagyobb visszatérése a Z9-el. Boom! Szerintem ha folytatni akarják ezt a témát, akkor rá kell pakolni és kijönni egy új modellel az F vonalon! Mondjuk az F7 következne, de mekkora marketing dobás lenne egy F9, te jó ég!

Sony (Minolta)

Áhh, hagyjuk. A cég amelyik bekebelezte a Minoltát? Van náluk is pénz, de egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy kijöjjenek egy filmes géppel. Tagadom.

Leica

Na tessék, itt a bizonyíték, hogy nem hiába mondtunk igent! Azt suttogják hogy jön egy új “olcsóbb” filmes Leica váz. Gondolom az olcsó azt jelenti hogy egymillió. Aztán teszed rá a 7artisans lencsét, mert nem marad pénz ételre. De jöjjön!

Fujifilm

A minden hónapra egy PR rémálom cég? Nem értem miért nem szántják be egyszerre a filmgyártást. Ugyan van bőven tudás náluk – imádom a digitális gépeiket – de orvosi techben akarnak utazni a jövőben, a fényképezőgép gyártást csupán irgalmas szamaritánus melónak tekintik. Hagyjuk.

Kodak

Na tőlük el tudnám képzelni hogy kijönnek valamivel! Bár ők elvannak azzal, hogy egyáltalán fenntartsák a filmgyártást. Elég az nekik. Bár innen csak előre lehet menekülni, bátor lenne és hatalmas feltámadás, ha kirukkolnának egy használható és fincsi géppel.

Ricoh & Pentax

Ricohról nem sokat tudok, de súgtak a fülemre, hogy a GRv a világ legjobb filmes gépe. Elhiszem, de mi a retket csinálnak manapság? Pentaxéknál meg jól kivárták, hogy mindenki más visszavegyen a DSLR vonalból. De szerintem túl kicsik ahhoz hogy ekkorát dobjanak.

Olympus

Ők vannak még? Léteznek? Hallo!

Valami ismeretlen új márka

Na erre van esély! Voltak már Kickstarteres próbálkozások, legutóbb a Reflex. Lett is pénz, de valahogy nem indult be a dolog. Én a legnagyobb esélyt itt látom, régi és új tech találkozása. Egy új kis vállalkozás, amit nem nyomaszt a múlt és nem egy behemót, ezért könnyebben mozog. Ebből az elegyből még kisülhet valami jó!


Kiváncsi vagyok mit hoz a jövő év. A helyzet az, hogy egy ilyen bizonytalan piacra, amit az emberek szenvedélye tart fent – ugyanis nagyon kevesen dolgoznak filmre a mozigyártáson kívül – elég nehéz lehet beruházást és innovációt tervezni. De azért hátha előáll egy olyan helyzet, hogy megéri kijönni valamivel.

A borítókép a Pexelsről van.