fbpx Skip to content

Új színes filmek 2022-ben

Micsoda év lesz ez! A károgó hangok – köztük én is néhányszor – azt jósolták, hogy a színes filmnek annyi, erre egy csomó új jön. Mutatom mik.

Kodak Gold 120

Egy régi álom teljesül. A Kodak (Alaris) egyik legjobb consumer filmje 120-ban. Hogy miért pro azt ne kérdezzétek. Biztos azért, mert 120. Viszont az tény, hogy sokkal finomabb szemcsézettségű lesz (adódik ez alapból a nagyobb formátum miatt), és 25%-kal olcsóbb lesz mint a Portra vagy az Ektar. Mivel azonban a Kodak gyárként viselkedik és nem disztribútál, hanem rábízza ezt másra, ezért az árak kérdésesek, mint ahogy most is sokfelé szórnak meglévő filmeknél. Én 4-5-ezer forintra saccolok egy tekit, aztán meglátjuk. Érjen ide, mert már akarom. Ebayen már van, de még kivárok.

Cinestill 400D

Ez is igazából Kodak, csak Cinestill dobozban. Tartják a hagyományt, és egy daylight mozifilmet hoznak nekünk a 800T mellé. Ez is C41 lesz, szóval egyszerűen hívható. Ők egy előfinanszírozós kampányt csináltak az egésznek, ami úgy áll, hogy már nagy formátum is lesz. Volt még valami speckó meglepi is, ami azóta kinyílt: ha minden jól megy, akkor lesz 220-as is, juhú. Kiváncsi vagyok, jó kis film lesz ez is. Mivel ez egy kamu mozifilm, és a mozifilm nem printre van, adódik a kérdés, milyen lesz ezt printelni/nagyítani. Az okosok azt mondják oké lesz.

ADOX Color Mission

Na ez egy fura sztori. Az ADOX egyszer már belekezdett a színes film gyártásba, de földbeállt az egész, és rettentő lehetett ezt megélni. Most újra elhatározták hogy belevágnak, és a tőkét ehhez az eddig fagyasztóban tárolt színes filmjük bekazettázásában látják. Ebből lett a Color Mission projekt. Szóval most ezt vehetjük meg – már kapható is itthon – viszonylag borsos áron, de cserébe azt ígérik hogy az ebből bejövő pénzből felhúzzák a gyártást a továbbiakra, Európában, és ezt nagyon de nagyon támogatni kell. Az ára 5 rongy körül van.

Fugufilm

Azt hinnénk ez valami Fuji kamu vicc, de teljesen más. A neve egy viccből jön, de nem is ez a lényeg. Ez nem valami újrakazettázott lejárt cucc, hanem teljesen új gyártás! Ráadásul valahol Európában készül, és hosszú évek óta ez az első friss diafilm. Nagyon titokzatos, nagyon ki kéne próbálni. További infók erre.

Fuji 200

Az értékei kísértetiesen hasonlítanak a Kodak Goldhoz, sőt totál ugyanaz. Közben a Fuji áttette a gyártás egy részét Kaliforniába, ami lehet hogy csak egy díszlet. Mindenképp bűzlik ez az egész. Sőt, közben egy forrásom megerősítette, hogy ez bizony Kodak öntés. Minden esetre itt egy új Fuji 200-as film, ami nem a C200. Remélem ez is hamarosan kapható lesz itthon, egyelőre csak USA.

Balra: Fuji 200 Jobbra: Kodak Gold 200

ORWO Colour Cinema Film

Ez egy mozifilm lesz, kifejezetten filmes felhasználásra. De ha egy picit olcsóbb lesz mint a Kodak, akkor nagyon jót tehetnek a feltörekvő indie filmesekkel. Itt is adódik a kérdés, hogy milyen lesz ezt printelni/nagyítani. De persze ma már senki se nagyít, csak a scan. 2022 nyarán érkezik, 8mm, 16mm, 35mm és 65mm méretekben.